Türk Kahvesi Sunumu

Photo of author

Türk kahvesinin insanlar üzerinde bıraktığı çok farklı etkiler vardır. Bütün bu özel duyguları size hissettirmesini istiyorsanız yapmanız gereken pişimi ve sunumunda ona gereken özeni göstermeniz olacaktır. Eski usullerle pişirilen kahveler en lezzetli olanlardır. Bakır cezvelerde ve kısık ateşte, hatta köz ateşinde kaynayan Türk kahvesinin tadına doyum olmaz. Türk kahvesi pişirmek sabır ister. Bol köpüklü olması ise en önemli özelliğidir. Bunun için küçük cezvelerde bir en fazla iki kişilik hazırlanması gerekir.

Türk kahvesinin sunumu ise yıllanmış hikâyelerin dile gelmesidir. Bakır tepsilerde, motiflerle işlenmiş küçük su bardakları ile bakır fincanlıkların içerisinde yapılan iki kişilik ikram şekli kırk yıllık hatırın ne olduğunu ifade eder. Türk lokumu ile lezzetine lezzet katan kahvelerin içimi de belirli bir adap içerisinde olmalıdır.

Eskilerden gelen bir inanış vardır. Kahvenin yanında ikram edilen su misafirin açlık durumunu gösterir. Eğer misafiriniz tok ise önce kahveyi içer. Ancak karnı aç ise suyu içer üstüne kahvesini içer. Kahveyi öyle bir anda içip bitirmekte olmaz. Servis yapıldıktan sonra bir süre beklemek önemlidir. Telvesinin dibine çökmesi ve kahvenin kendi kendini filtre etmesi size lezzetli bir için sunacaktır.

Daha sonra küçük yudumlarla, her bir zerrenin tadına vararak içmek, sohbet boyunca mis kokusu ile size eşlik etmesine izin vermek, aralarda Türk lokumları ile lezzetlendirmek kahvenin hakkını vermek demektir.

Yorum yapın