Türk Kahvesi Efsaneleri

Photo of author

Senelerdir var olan ve çok uzun yıllar daha var olacak bir gelenektir Türk Kahvesi. Buram buram kokusu ile insanlığı adeta esir almıştır. Hep en güzel sohbetlerin, en özel anların şahidi olmuş ve bir fincanına kırk yıl hatır feda edilmiştir. Türklere has pişirme tekniği ile dünyaya nam salan Türk kahvesi, bugün tüm dünyada espressolardan sonra en çok tüketilen kahve çeşididir.

Şüphesiz ki onu böyle özel kılan içerisinde sakladığı birbirinden güzel ve anlamlı hikâyelerdir. 17. yüzyılda Osmanlı Yemen’i işgal ettiğinde başlamıştır kahvenin efsanesi. O dönemlerde en önemli ticaret geliri olmuştur. Dönemin ileri gelenleri tarafından oldukça egzotik bulunan bu lezzet, bir süre sonra lezzetinin yanında dağıttığı şifa ile ilaç yerine kullanılmıştır.

Anlatılan iki ayrı efsane vardır bu konuda. Yemen Valisi Özdemir Paşa orada tattığı bu lezzeti Kanuni Sultan Süleyman’a sunmak ister. Yüklendiği kahve çuvalları ile saraya gelir. İlk dönemlerde sadece Kanuni Sultan Süleyman’a özel olarak sunulan Türk kahvesi için daha sonraları sarayda kırk kişilik bir pişirme ekibi kurulur ve tüm saray bu lezzetin adeta kölesi olur. Cariyeler kahve pişirme konusunda özel eğitimler alır.

Derken Türk kahvesi saraydan çıkıp tüm insanlığa yayılmaya başlar. İkinci rivayet ise şöyledir; Hukm ve Şamlı Şems isimli, Halepli iki genç vardır. Ve bunlar Türk kahvesini İstanbul’a ilk getiren girişimcilerdir. İstanbul’da çok sevilen Türk kahvesi buradan tüm Ortadoğu’ya hızlıca yayılmıştır.

Yorum yapın