Süvari Kahvesi’nin Tarihi

Photo of author

Tarsus usulü olarak hazırlanan bu kahve, çay bardağı içerisinde sunulmaktadır. Özellikle de Ege bölgesinde süvari adı ile bilinen kahve, diğer bölgelerde “Tarz’ı Hususi” ya da “Tarsuzi” isimleriyle adlandırılabilir.

Küçük çaplı fincanlar ile servis edilen kahvelerin yanısıra, Süvari kahvesi de çay bardağıyla servis edilmektedir. Süvari kahvesi normal kahvelere göre daha az köpüklü, şekersiz veya çok az şekerli olmaktadır. Her ne kadar Tarsus bölgesi ile anılsa da farklı bölgelerde yetişen kahve çekirdeklerinin öğütülmesi ile yapılmaktadır.

Süvari Kahvesinin Yapım Aşamaları
Klasik olarak pişirilen Türk kahvesinden çok belirgin bir farkı bulunmamaktadır. Sadece servis şekli, sunumu ve çay bardakta sunulması bu kahve çeşidini diğer kahvelerden ayırmaktadır. Genelde sade olarak hazırlanır ve tercihe göre çok az şeker ilave edilen çifte kavrulmuş bir Türk kahvesi çekirdeği kullanılır. Normal hazırlanan kahveye göre daha çok ısıtılır, kaynama derecesi biraz daha uzun sürer. Hazırlanan kahve fincanlara değil, çay bardağına koyularak servis edilir.

Ayrıca Türk kahvesi ile kıyaslandığı taktirde, daha az köpük bulunmaktadır. Yapılışı için 1 çay bardağı su ve 1 tatlı kaşığı çifte kavrulmuş Türk kahvesi yeterlidir. Tercihe göre şekersiz veya çok az şekerli olarak yapılmaktadır. Tıpkı Türk kahvesi gibi cezvede yapılır, ancak ısıtılma derecesi daha yüksektir, daha fazla ocakta bekletilir ve kaynatılır.

Süvari kahvenizin yanında fındık, fıstık, lokum veya kurabiye ile ikram ederek kahve tadını renklendirebilirsiniz.

Yorum yapın