Türk kahvesi kültürü her ne kadar çok geçmiş yıllardan beri kültürümüzde yer alıyor olsa da Türklerin kahve ile ilk tanışması Yavuz Sultan Selim döneminde olmuştur. Türk kahvesi ardından kısa bir süre içerisinde Bosna’dan tutun Orta Doğu’nun her köşesine yayılmış bir kültür olarak bilinmektedir. Bu kültür birçok ülkeye yayılmış olsa da kahve falı Osmanlı saraylarının içerisinden çıkmıştır.
Kahve Falı Nasıl Bakılır?
Kahve falına bakmak için ilk yapmanız gereken şey içtiğiniz kahveye ait fincanın alt kapağa doğru kapatılmasıdır. Genelde arkadaşlar arasında 6. hisleri kuvvetli ve yorum yeteneği yüksek olan kişiler bu işlemi gerçekleştirmektedir. Fincanın içerisinde kahve telvesinin aldığı şekilleri birçok nesneye benzeterek bu nesneler aracılığı ile kahveyi içen kişinin geleceğini yorumlamaya başlamaktadır.
Kahve Falının Osmanlı’daki Yeri
Kahvenin çıkış hikayesi aslında Osmanlı döneminde saray içerisinde bulunan kadınların aralarında olan husumetler sebebi ile birbirine söyleyemedikleri cümleleri kahve fincanında fal bakarak söylemeleri idi. Bu olay yavaş yavaş evrilerek kahve falının ortaya çıkış süreci başlamıştır. O gün bugündür kahve falı her daim popülerliğini korumuş, arkadaş ortamlarında kahve içtikten sonra rutin olarak yapılan bir işlem haline gelmiştir. Fal bakmayı bilen de bilmeyen de bu işlemi gerçekleştirebiliyor. Bu konuda asıl amaç eğlence olup falına baktığınız kişinin geleceğe dair isteklerini ona söylemek ve mutlu olmasını sağlamaktır. Günümüzde fal ve kahve neredeyse ayrılmaz ikili olarak tabir edilebiliyor.