Beslenmede Kahve ve Etkileri

Photo of author

Kahve evlerimizin olmazsa olmaz içeceklerinden biridir. Gelişen dünyamızda artık evde filtre kahve, espresso, americano ve daha birçok kahve yaparak yapılan uzun sohbetler ile beraber alışkanlıklarda değişmeye başlamıştır. Sabah uyandığında Amerikalılar gibi elinde bir kahve ve atıştırmalıklar ile işe giden insan sayısı hızla artıyor; bununla beraber sabah kahvaltıda kahve içen insanların sayısı da azımsanmayacak sayılara ulaştı. Peki beslenme ve kahve yanyana gelince nasıl etkisi oluyor?

Kahve içerisinde kafein haricinde 400 farklı kimyasal içermenin yanında, antioksidan ve niasin içerir. Bunların haricinde mineraller, tanen ve karamelize olmuş şeker de bulunmaktadır. Her ne kadar kahve kendisi herhangi bir kalori içermese de yanında kullanılan süt, krema veya şeker ilave edildiğinde hatrı sayılır bir kaloriye ulaşmaktadır.

Kahve tam anlamıyla bir antioksidan deposudur. Birçok diyetisyen antioksidan olarak yeşil çay ve çeşitli meyveler önerir fakat kahveyi söylemez. Çünkü, çok az kişi kahvenin antioksidan olduğunu bilmektedir. Yapılan araştırmalar sürekli olarak bunu vurgulasa da günlük hayatta antioksidan olarak pek akla gelmez. Detoks etkisi ile arınmayı sağlar.

Kas ve sinir sisteminde uyarıcı etkisi vardır. Fakat burada dikkat edilmesi gerekir. Sinir ve kas sisteminin fazla uyarıcı etkiler ile zinde tutmak uzun vadede kaslara ve sinir sistemine ciddi zararlar verir. Kısa süreli uyarılar ile kişiyi zinde tutmak mümkündür.

Metabolizmayı hızlandırır. Kahve metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak yağ yakımını sağlar. Kahvedeki kafein yağ hücresinin küçülmesini sağlamaktadır.

Karaciğer yağlanması olanların günde en az 1 kupa kahve içenlerde siroza yakalanma riskinin daha düşük olduğu görülmektedir.

Kanser hastaları üzerinde yapılan araştırmalarda günde 3 bardak kahve tüketimi ile karaciğer kanserine yakalanma riskinin %50’ye kadar azalmakta olduğu ve cilt kanseri, meme kanseri, kalın bağırsak ile rektum kanserlerine önleyici etkisi olduğu da görülmüştür.

Bütün bu olumlara rağmen fazla kahve tüketimine dikkat! Fazla kahve tüketimi sonucunda;

  • Uyku problemi yaşanır. Kafein bağımlılığı olan insanlarda uykusuzluk görülür.
  • Kafein bağımlılığı sonucunda kahve içmemenin sonucunda huzursuzluk ve başağrısı gibi şikayetler çıkabilir
  • Mide sorunu olanlara kahve iyi gelmez. Mide dokusu zayıfsa kişide ülser oluşabilir.
  • İdrara çıkış sorunu yaşayabilirsiniz.
  • Bayanlar hamilelikte sorun yaşayabilirler.
  • Kalp ritm sorunu yaşayabilirsiniz.

Kahve tüketenlere önerimiz günde 2 – 3 fincanı geçmemenizdir. Herşeyin fazlası olduğu gibi kahvenin de fazlası sağlığınıza zararlıdır.

Yorum yapın