İyi Kahve Demlemenin Sırları

Photo of author

Tabii ki baş aktör, kahvenin çekirdeği.  Damak tadınıza göre çok sayıda seçeneğiniz var elbette ama, damak tadınıza uygun olduğu kadar, taze çekilmiş olması da, demleme şeklinize uygun kalınlıkta çekilmiş olması da çok önemli faktörler. Örneğin french press ile demleyecekseniz, kahvenizi  orta kalınlıkta çektirmeniz gerekiyor. Eğer Türk kahvesi gibi ince çekim yaptırırsanız, kahveniz maalesef çamur gibi bir kıvamda olacak ve istediğiniz lezzeti sağlamayacaktır.

Ne çeşit kahve olursa olsun, hepsinde ana bileşenlerden biri olan suyun kalitesi önemli. Tercihen soğuk filtre edilmiş ya da kaynak suyu kullanın. Kireçli musluk suyu ile leziz bir kahve elde etmeniz pek mümkün değil açıkçası. İyi su seçimi, iyi kahve demlemenin en önemli adımlarından biridir. Suyu kaynatmamanız gerekiyor. Asla taze çekilmiş kahvenizi, kaynar su ile zayi etmeyin. 100 derecedeki bir su, tazecik kahvenizi yakar ve tadını bozar. Niye evde demlediğim kahve, cafede içtiğim kadar güzel olmuyor diyorsanız, işte sırf bu yüzden olabilir. İdeal sıcaklık 92-96 derece civarıdır. Yani kaynamadan bir tık öncesi. Kahvenizi, bu uygun sıcaklıkta su ile 3-5 dakika kadar demlemeye bırakın.

Gelelim, üçüncü önemli aktöre. Filtre! Çekirdeğin suyun olduğu kadar filtrenin kalitesi de kahvenizin tadını çok etkiliyor. Durun endişelenmeyin, kaliteli dediysek çok masraflı şeylerden bahsetmiyorum. Ama en kötü filtrenin en zahmetsiz olanı olduğunu söyleyebilirim. Tahmin edebildiniz mi? Evet kağıt filtre, maalesef kullanımı kolay, ama kahvenizin tadı açısından kötü bir filtre şekli. Neden derseniz, bu kağıt filtreler, kahvenin en faydalı, en lezzetli kısmını emiyor: yani kahvenizin yağını! Bu yüzden her ne kadar temizliği daha dertli olsa da çelikten yapılma filtreler kullanmalısınız.

Herşey tamam, kahvemiz şahane oldu. Pekii bu güzel lezzetin sıcaklığını bozmak istemeyiz değil mi? O zaman porselen kupanızı önceden bir miktar ısıtmayı da ihmal etmeyin!

Yorum yapın